Kulak koruyucuları veya kulaklıklar, kullanıcıyı aşırı gürültülerden korumak için tasarlanmış KKD’dir. Kulak koruyucuları bir kafa bandında taşınabilir veya kaskın kenarlarına klipslenebilir. Kulak tıkaçları kulak kanalına yerleştirilir. Önceden kalıplaşmış (önceden oluşturulmuş) veya kalıplaşabilir (köpük kulak tıkaçları) olabilir. Tek kullanımlık, yeniden kullanılabilir veya özel kulak tıkaçları mevcuttur.
İşitme Koruması KKD Türleri
Dört ana KKD işitme koruması türü vardır:
Kulak tıkaçları, sesi azaltan malzeme ve kulağın etrafına oturan yumuşak kulak yastıklarından oluşur. Gürültü önleyici kulaklık seçimi kulak koruyucu, kullanıcının kulağına ulaşan gürültüyü zayıflatmayı amaçlar ve aşırı gürültüye bağlı işitme sorununun ortaya çıkma riskini önlemek için kullanılır.
Kulak Koruyucular Ne Zaman Kullanılmalı
85 DB’in üzerindeki gürültü seviyelerine maruz kalınması halinde işitme koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Kulak koruyucularının sessiz ortamda takılıp, sessiz ortamda çıkarılması çok önemlidir. Çünkü kulak koruyucularının gürültülü ortamda çok kısa bir süre ile takılıp çıkarılmasının dahi kulak koruyucularının koruma etkinliğini önemli ölçüde azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca gürültülü bir ortamda bulunmak çalışmanın verimini bile azaltabilir.
İşitme koruması nasıl etkin bir şekilde kullanılabilir?
İşitme korumasının en alt çizgisi işçi tercihidir. İşçiler koruma türünü sevmezlerse (örneğin, rahatsız edici, iyi uymuyorsa veya pratik değilse), giymeyeceklerdir.
İşitme KKD’sinin hem çalışan hem de çevre için uygunluğu, örneğin: kulak tıkaçlarının, kirli ellerle takılmasını gerektiren işlerde hijyenik olarak kullanılması zordur ve bu durumlarda kulak tıkaçları daha uygundur, ancak kulaklıkları sıcak ortamlarda giymek rahatsız edici olabilir ve kullanıcının kapalı bir alana girmesini veya kask takmasını zorlaştırabilir.
Çalışma ortamınızı göz önünde bulundurarak seçim yapın.