İş sağlığı ve güvenliği konusu tüm dünyada ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada her yıl çok sayıda insan kolayca engellenebilecek ve yasal zorunluluk kapsamında olan iş kazaları ve meslek hastalıklarından yaşamını yitirmekte veya engelli hale gelmektedir.
ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü), dünya genelinde 2,3 milyon civarında kadın ve erkeğin her yıl iş kazalarına veya meslek hastalıklarına maruz kaldığını tahmin ediyor. Dünya çapında yılda yaklaşık 340 milyon iş kazası ve 160 milyon işle ilgili hastalık mağduru var. Belirli aralıklarla güncellenen bu veriler ışığında iş kazasına kurban gidenlerin sayısının gün geçtikçe arttığı görülmektedir. İnşaat sektöründe yaşanan iş kazaları bu verilerin çoğunluğunu oluşturmaya devam etmektedir. Çocuk ve yaşlı çalışanlar iş kazalarına karşı özellikle savunmasızdırlar. Gelişmiş ülkelerde genç nüfusun az olması, çalışan yaşlı insan sayısının artmasına neden olmuştur. İş doğasının değişen yapısı daima göz önüne alınarak iş güvenliği önlemlerinin sürekli yenilenmesi gerekir.
ISSA’nin (Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği) bir araştırması; bir işletmenin iş güvenliği konusunda harcadığı paranın ortalama iki katı fazla girdiyi aslında yüksek iş sağlığı ve güvenliği önlemleriyle sağladığını belirledi. Ürün ve hizmet kalitesinin yüksek olduğu yerlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin gerekliliklerine uyulan yerler olduğu tespit edilmiştir. Araştırmalar, iş sağlığı ve güvenliğine yapılan yatırımların üretimi arttırdığını ortaya koyuyor. 31 sanayi ülkesi ve gelişmekte olan ülkenin rekabet oranlarının karşılaştırılması bunu belirliyor. Örneğin İsviçre en iyi iş güvenliğine sahip ülkelerden biri ve rekabet gücü en yüksek olan ekonomilerden de biri olarak karşımıza çıkıyor.
Her yıl dünya gelirinin %4’ü iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle kaybedilmektedir. Çalışan her bin işçiden 400 ünde bir yıl içinde yeni bir meslek hastalığı saptanmaktadır. Zehirli maddelerden dolayı 438.000 işçi bir yılda yaşamını yitirmektedir. Meydana gelen cilt kanseri hastalıklarının %10’unun iş yerlerinde zehirli maddelerle temas yüzünden oluşmaktadır.